Zapraszam na lekki, letni sernik na zimno. Kwaskowe owoce zanurzone w lekkiej masie serowej, świetnie łączą się z puszystością biszkoptów, nasączonych w słodkim likierze amaretto.
Składniki:
- 700g twarogu delikatnego President 4%
- 1 szklanka* mleka 1,5%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 płaskiej łyżeczki agaru
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 1 szklanka czarnych jagód
- okrągłe biszkopty (ilość w zależności od użytej formy)
Napar kawowy:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki likieru amaretto
Kawę zalewamy gorącą wodą. Do przestudzonego naparu dolewamy likier. Biszkopty nasączamy delikatnie w naparze i układamy na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 21 cm. Świetnie, nawet lepiej sprawdza się naczynie żaroodporne lub forma sylikonowa.
Twaróg (w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy obrane ze skórek porzeczki i rozgniecione jagody. Mieszamy dokładnie by wszystko dobrze się połączyło. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy agar. Pozostawiamy na ok. 10 minut. Ciągle mieszając trzepaczka podgrzewamy kolejne10 - 15 minut. Do mleka partiami dodajemy twaróg, mieszamy dokładnie.
Masę przelewamy na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Przez użycie agaru, sernik szybko zastyga. Również dlatego, żeby uniknąć grudek, dodajemy masę serową do ciepłego mleka. Spożywamy w ciągu 2 dni od przygotowania.
Smacznego...
Twaróg (w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy obrane ze skórek porzeczki i rozgniecione jagody. Mieszamy dokładnie by wszystko dobrze się połączyło. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy agar. Pozostawiamy na ok. 10 minut. Ciągle mieszając trzepaczka podgrzewamy kolejne10 - 15 minut. Do mleka partiami dodajemy twaróg, mieszamy dokładnie.
Masę przelewamy na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Przez użycie agaru, sernik szybko zastyga. Również dlatego, żeby uniknąć grudek, dodajemy masę serową do ciepłego mleka. Spożywamy w ciągu 2 dni od przygotowania.
Smacznego...
*1 szklanka = 250 ml.
(przepis własny)
Sernik jest prześliczny :) Świetny pomysł na nasączenie herbatników w amaretto , na pewno dodaje to wyrazistości :)
OdpowiedzUsuńsuper, taki zimny, w ten upał, dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńDobry deser na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńProszę o dodanie banerka akcji sernikowej