Strony

niedziela, 4 sierpnia 2013

Sernik na zimno z owocami jagodowymi

Zapraszam na lekki, letni sernik na zimno. Kwaskowe owoce zanurzone w lekkiej masie serowej, świetnie łączą się z puszystością biszkoptów, nasączonych w słodkim likierze amaretto. 



Składniki:
  • 700g twarogu delikatnego President 4% 
  • 1 szklanka* mleka 1,5%
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki agaru
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • okrągłe biszkopty (ilość w zależności od użytej formy)
Napar kawowy:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki likieru amaretto



Kawę zalewamy gorącą wodą. Do przestudzonego naparu dolewamy likier. Biszkopty nasączamy delikatnie w naparze i układamy na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 21 cm. Świetnie, nawet lepiej sprawdza się naczynie żaroodporne lub forma sylikonowa.
Twaróg (w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy obrane ze skórek porzeczki i rozgniecione jagody. Mieszamy dokładnie by wszystko dobrze się połączyło.  Do garnka wlewamy mleko i dodajemy agar. Pozostawiamy na ok. 10 minut. Ciągle mieszając trzepaczka podgrzewamy kolejne10 - 15 minut. Do mleka partiami dodajemy twaróg, mieszamy dokładnie.
 Masę przelewamy na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Przez użycie agaru, sernik szybko zastyga. Również dlatego, żeby uniknąć grudek, dodajemy masę serową do ciepłego mleka. Spożywamy w ciągu 2 dni od przygotowania.
Smacznego...


*1 szklanka = 250 ml.








(przepis własny)

Kwaśnie, no właśnie


3 komentarze:

  1. Sernik jest prześliczny :) Świetny pomysł na nasączenie herbatników w amaretto , na pewno dodaje to wyrazistości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, taki zimny, w ten upał, dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry deser na upalne dni :)

    Proszę o dodanie banerka akcji sernikowej

    OdpowiedzUsuń