Miałam ochotę na coś słodkiego, na jakieś ciasteczko. Patrzę, a tu banany i wiórki kokosowe. Pomyślałam - będą ciasteczka. W przepisie nie ma cukru, to banany nadają słodyczy. Ciasteczka są przyjemnie wilgotne w środku i pachnące, oczywiście kokosem.
Składniki na około 9 sztuk*
- 2 średnie przejrzałe banany
- 1,5 szklanki** wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych) lub mąki owsianej
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ewentualnie : 20 dag gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka
Banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy jajko, mieszamy. Dorzucamy wiórki, zmielone płatki owsiane lub mąkę owsianą, sodę i szczyptę soli, mieszamy.
Rękoma formuje podobnej wielkości ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 10 - 12 minut. Około 3 minuty przed końcem pieczenia ustawiamy tylko górne grzanie, ponieważ spód rumieni się dużo szybciej.
Ciastka studzimy i jeśli mamy ochotę polewamy polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka.
Smacznego!
Rękoma formuje podobnej wielkości ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 10 - 12 minut. Około 3 minuty przed końcem pieczenia ustawiamy tylko górne grzanie, ponieważ spód rumieni się dużo szybciej.
Ciastka studzimy i jeśli mamy ochotę polewamy polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka.
Smacznego!
(przepis własny)
* Jedno ciastko ma około 125 kcal.
** 1 szklanka = 250 ml
Wiórki kokosowe mają ok. 60% tłuszczu ;)
OdpowiedzUsuńMiałam na myśli, że nie ma dodatkowego tłuszczu w przepisie, na przykład masła. Dzięki za informacje:)
Usuńpysznie :)
OdpowiedzUsuń