Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Makaron soba w kremowym sosie z chili i cukinią

Słodycz śmietanki, ostrość chili i delikatna kwaśność cytryny. Gdy pierwszy raz robiłam ten makron, dodałam za dużo chili, paliło niesamowicie, nie dało się zjeść. Teraz podchodzę do nich z pokorą, usuwając połowę pestek. Naprawdę szybkie i bardzo smaczne danie.  
Polecam :-)



Składniki 2 - 4 porcje.
  • 2 średnie cukinie
  • 125 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 150 g makronu gryczanego soba
  • 1 chili
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżki sezamu


Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane chili (jeśli lubimy ostre, to z pestkami). Cukinię, za pomocą nożyka do obierania warzyw, kroimy w cienkie wstążki. Partiami dodajemy do chili, podsmażamy. dolewamy śmietankę, sok z cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Mieszają od czasu do czasu, podgrzewamy kilka minut. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy sezamem.
 Smacznego...




(przepis własny)

1 komentarz:

  1. Bo z chilli trzeba ostroznie ;)
    Z checia wszamalabym taki makaron.

    OdpowiedzUsuń