Słodycz śmietanki, ostrość chili i delikatna kwaśność cytryny. Gdy pierwszy raz robiłam ten makron, dodałam za dużo chili, paliło niesamowicie, nie dało się zjeść. Teraz podchodzę do nich z pokorą, usuwając połowę pestek. Naprawdę szybkie i bardzo smaczne danie.
Polecam :-)
Składniki 2 - 4 porcje.
- 2 średnie cukinie
- 125 ml słodkiej śmietanki 18%
- 150 g makronu gryczanego soba
- 1 chili
- sok z 1/4 cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżki sezamu
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane chili (jeśli lubimy ostre, to z pestkami). Cukinię, za pomocą nożyka do obierania warzyw, kroimy w cienkie wstążki. Partiami dodajemy do chili, podsmażamy. dolewamy śmietankę, sok z cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Mieszają od czasu do czasu, podgrzewamy kilka minut. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy sezamem.
Smacznego...
(przepis własny)
Bo z chilli trzeba ostroznie ;)
OdpowiedzUsuńZ checia wszamalabym taki makaron.