Strony

środa, 13 listopada 2013

Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i daktylami

Ciasto mocno nadziane. Wilgotne, pachnące cynamonem. Orzechy dodają subtelnej chrupkości. Można dodać ulubione lub takie jakie akurat mamy w domu - włoskie, migdały. Daktyle nadają słodyczy, można zastąpić je rodzynkami.
Podobne ciasto jadłam jakiś czas temu u mojej teściowej. Bardzo przypadło mi do gustu i niewątpliwie stało się moją inspiracją :-)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 średnie jabłka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 10 suszonych daktyli
  • 2 łyżki kawy inki (rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
  • 2  łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych


Jajka, cukier i olej ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kawę inkę, cynamon, proszek do pieczenia wszystko chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Do masy wrzucamy posiekane orzechy, daktyle oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownic ( średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 - 35 minut w 180C.  Na wierzchu wystudzonego ciasta, rozsmarowujemy masę korówkową. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Smacznego...








(przepis własny)









9 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że bardzo ładne zdjęcia. Aż chciałoby się samej spróbować tych pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to jest hit jesieni ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się genialnie... wzięłabym wielki kawał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie , zamawiam kawałek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, jesienne ciasto! :) Musi być pyszne...
    Zapraszam do akcji szarlotkowej na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, chętnie wezmę udział w akcji :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pełne pyszności, musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takimi składnikami to biorę w ciemno. Baaaardzo apetyczne zdjęcia i inspirujący blog, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń