Strony

niedziela, 21 września 2014

Ciasto dyniowe (bezglutenowe)

Jak widać, dynia zagościła u nas na dłużej. Dziś pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe :-) Świetne do popołudniowej kawy lub herbaty.





Składniki:
  • 250 ml puree z dyni* (polecam odmianę hokkaido, najlepsza do wypieków)
  • 100 g masła
  • 1 szkl.** mąki jaglanej
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. ksylitolu (cukru brzozowego) lub zwykłego cukru
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny lub 1 średniej pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Piekarnik nastawiamy na 180C. Boki tortownicy o średnicy 21 cm, smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydzianą. Dno wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy okrąg z papieru).

Masło roztapiamy w rondelku (staramy się nie podgrzewać za mocno). Dodajemy ksylitol. Mieszamy, aż ksylitol się rozpuści. Ściągamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i startą skórkę z cytryny. 
Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy żółtka, mieszamy.

Obie mąki i sodę przesiewamy do czystej miski. Dodajemy do masy dyniowej, w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszamy.

Białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do masy, w 3 partiach. Za każdym razem delikatnie mieszamy (używam łopatki silikonowej).

Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C, przez około 50 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko przestygnie delikatnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce.

Ciasto posypujemy odrobiną zmielonego ksylitolu lub cukru pudru. Można również przygotować lukier z sokiem z cytryny lub pomarańczy. 

Smacznego!



(przepis ze strony "Kwestia smaku", z moimi zmianami)



 *Przygotowanie puree.
 Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy miąższ i pestki. Układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190C, przez około 40 minut, aż będzie miękka, studzimy. Miąższ oddzielamy od skórki, za pomocą noża lub łyżki. Miksujemy na gładkie puree. Odmierzamy 1 szklankę puree (250 ml).


** 1 szklanka = 250 ml.

6 komentarzy:

  1. Właśnie piekę ciasto wg Twojego przepisu.
    W całym domu pachnie słodko cytrynowo, aż ślinka cieknie.
    Na reszcie jakaś alternatywa od korzennych ciast z dyni!
    Dziękuję!
    Już się nie mogę doczekać!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo fajnie :D Bardzo lubię to ciasto :)
      Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. W zupełności spełniło, choć wyszło mało słodkie, bo nie mam ksylitolu i dodałam miodu, ale chyba za mało.
      Za to dziś znowu skorzystałam z tego przepisu tylko dodałam nieco mąki gryczanej, przypraw korzennych i bakalii i wyszło mi chyba najlepsze ciasto z dyni, jakie upiekłam. Jest kruche, puszyste i cudownie pachnie.
      Dziękuję i do następnego! ;)

      Usuń
    3. W razie braku ksylitolu, spokojnie można użyć zwykłego cukru. ilość również można zwiększyć :) Ja, po prostu na co dzień nie słodzę, dlatego mój próg słodkości jest dość niski :)
      Fajne te dodatki - bakalie, mąką gryczana i przyprawy korzenne :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. Cudnie pachnie...ale jeść się nie da ;-( Strasznie gorzkie - wiem,że mąka jaglana jest gorzkawa, cukru też mało używam, znam te smaki. Ale gorycz jest nie do przejścia, może starta skórka z całej cytryny to za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może skórka z cytryny była starta razem z białą błonką, która znajduję się pod skórką. A ona jest gorzka. Cytrynę można zastąpić pomarańczą. /pozdrawiam!

      Usuń