Tym razem połączenie gorzkiej czekolady i czerwonej porzeczki, w postaci serniczka na zimno. Z każdą łyżeczką, mam wrażenie, że jestem bliżej nieba:) Równie smaczne będą z sosem wiśniowym, który wykorzystałam do pełnoziarnistych naleśników. Polecam :-)
Składniki na 4 porcje.
Jedna porcja ma około 200 kcal.
Masa serowa:
- 350 g twarogu delikatnego President 4% (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki* mleka 2% (w temp. pokojowej)
- 25 g gorzkiej czekolady 70%
- 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego (lub zamiennik)
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 1 łyżka kakao
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy agar, mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na 10 minut.
Mleko
z agarem podgrzewamy ( nie doprowadzamy do wrzenia) 10 minut, od czasu
do czasu mieszając (trzepaczką). Uważamy, by się nie przypaliło.
Następnie dodajemy cukier, kakao, czekoladę. Mieszamy energicznie, by
zapobiec powstaniu grudek. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z
ognia, odstawiamy na 3 - 5 minut. Mieszając, dodajemy partiami twaróg.
Masę
przelewamy do 4 takich samych naczynek, najlepiej sylikonowych lub
szklanych. Ja, użyłam szklanych o wymiarach: wysokość 6 cm, szerokość w
najszerszym miejscu 3 cm. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Podajemy z sosem z czerwonej porzeczki i wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego :-)
Sos z czerwonej porzeczki:
- 180g (1,5 szklanki) czerwonej porzeczki
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego (lub zamiennik)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki zimniej wody
Porzeczki pozbawiamy łodyżek, myjemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy
cukier i ciepłą wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu, do chwili, gdy
zacznie lekko wrzeć. Trzeba uważać, by porzeczki całkiem nie straciły
kształtu i koloru. Mieszając, do sosu wlewamy skrobię rozrobioną w 3
łyżkach wody. Podgrzewamy 1 - 2 minuty, by pozbyć się smaku skrobi.
Odstawiamy do wystudzenia.
*1 szklanka = 250 ml.
(przepis własny)
mmmm jakie apetyczne
OdpowiedzUsuńŁadny ten serniczek. Jak taki włoski deser :)
OdpowiedzUsuń