Strony

niedziela, 25 sierpnia 2013

Drożdżówka ze śliwkami i morelami

Ciasto najlepiej smakuje kilka chwil po upieczeniu, jeszcze troszkę ciepłe. Dobre na poniedziałkowe śniadanko z aromatyczną kawą. Można użyć ulubionych owoców. Świetne zarówno z jagodami jak i w połączeniu truskawek i rabarbaru. Polecam.



Rozczyn:
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka ( w temp. pokojowej)
  • 50 g masła roztopionego w 1/4 szklance mleka
  • szczypta soli
  • około 20 dag małych moreli
  • około 20 dag śliwek
Kruszonka:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 25 g zimnego masła
  • 1 łyżka wiórek kokosowych


Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i cukier, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. 
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy ciepłe (niegorące) masło z mlekiem, cukier, jajka i szczyptę soli. Wyrabiany ręcznie 5 - 10 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. 
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (10 cm na 14 cm) przekładamy wyrośnięte ciasto. Zwilżamy dłonie i rozkładamy równomiernie ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone owoce. Ponownie odstawiamy na 30 minut. 
Przygotowujemy kruszonkę. Do płatków, cukru i wiórek dodajemy masło. Rozcieramy palcami, aż wszystko się połączy.
Gotowe do pieczenia ciasto, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy 40 - 45 minut. Upieczone ciasto można delikatnie posypać cukrem pudrem. 







(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz