Ciasto najlepiej smakuje kilka chwil po upieczeniu, jeszcze troszkę ciepłe. Dobre na poniedziałkowe śniadanko z aromatyczną kawą. Można użyć ulubionych owoców. Świetne zarówno z jagodami jak i w połączeniu truskawek i rabarbaru. Polecam.
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 50 g drożdży w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka ( w temp. pokojowej)
- 50 g masła roztopionego w 1/4 szklance mleka
- szczypta soli
- około 20 dag małych moreli
- około 20 dag śliwek
Kruszonka:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i cukier, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy ciepłe (niegorące) masło z mlekiem, cukier, jajka i szczyptę soli. Wyrabiany ręcznie 5 - 10 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (10 cm na 14 cm) przekładamy wyrośnięte ciasto. Zwilżamy dłonie i rozkładamy równomiernie ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone owoce. Ponownie odstawiamy na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę. Do płatków, cukru i wiórek dodajemy masło. Rozcieramy palcami, aż wszystko się połączy.
Gotowe do pieczenia ciasto, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy 40 - 45 minut. Upieczone ciasto można delikatnie posypać cukrem pudrem.
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz