Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Składniki na 2 - 4 porcje.
- 25 dag makaronu pełnoziarnistego
- 25 dag bobu (ugotowanego i obranego)
- 1 średnia zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- puszka całych pomidorów
- kawałek sera feta
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po pół łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego i cukru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na lekko rozgrzanym olej szklimy posiekaną cebulę, czosnek i cały listek laurowy. Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je widelcem. Dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i przyprawy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa będą delikatnie twarde, a sos się zredukuje. Po koniec dodajemy bób. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem feta. Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz