Strony

niedziela, 28 lipca 2013

Makaron z zielonymi warzywami

Smacznie, zdrowo i kolorowo.



Składniki na 2 - 4 porcje.
  • 25 dag makaronu pełnoziarnistego
  • 25 dag bobu (ugotowanego i obranego)
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • puszka całych pomidorów
  • kawałek sera feta 
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • po pół łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego i cukru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Na lekko rozgrzanym olej szklimy posiekaną cebulę, czosnek i cały listek laurowy. Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je widelcem. Dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i przyprawy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa będą delikatnie twarde, a sos się zredukuje. Po koniec dodajemy bób. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem feta. Smacznego...





(przepis własny)


Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz