Strony

czwartek, 17 kwietnia 2014

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Pasztet, który łączy w sobie moje ulubione składniki - ciecierzycę i suszone pomidory. Dość szybki w przygotowaniu. Świetny na co dzień, jak również, na wyjątkowe okazje :)






Składniki:
  • 2 szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1duże jajko
  • 1 por, jasna część lub cebula
  • 5 - 7 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki jaglanej lub bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii lub oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 Por, kroimy w krążki i szklimy na łyżce masła. Do ciecierzycy (jeśli używamy konserwowej, odlewamy zalewę) dodajemy jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i mąkę jaglaną. Całość blendujemy.

 Masę przekładamy do podłużnej foremki ( dług. 21.5 cm, głębokość 7.5 cm) , wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 35 - 40 minut ( aż wierzch ładnie się zarumieni, a boki będą lekko odstawać).

Gdy pasztet trochę przestygnie, wyciągamy wraz z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce (po przykryciem) do 5 dni.

 Smacznego!




(przepis z programu "Wiem, co jem", z małymi zmianami)



 Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz