Pasztet, który łączy w sobie moje ulubione składniki - ciecierzycę i suszone pomidory. Dość szybki w przygotowaniu. Świetny na co dzień, jak również, na wyjątkowe okazje :)
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
- 1duże jajko
- 1 por, jasna część lub cebula
- 5 - 7 suszonych pomidorów (w oleju)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki jaglanej lub bułki tartej
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Por, kroimy w krążki i szklimy na łyżce masła. Do ciecierzycy (jeśli używamy konserwowej, odlewamy zalewę) dodajemy jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i mąkę jaglaną. Całość blendujemy.
Masę przekładamy do podłużnej foremki ( dług. 21.5 cm, głębokość 7.5 cm) , wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 35 - 40 minut ( aż wierzch ładnie się zarumieni, a boki będą lekko odstawać).
Gdy pasztet trochę przestygnie, wyciągamy wraz z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce (po przykryciem) do 5 dni.
Smacznego!
(przepis z programu "Wiem, co jem", z małymi zmianami)

Masę przekładamy do podłużnej foremki ( dług. 21.5 cm, głębokość 7.5 cm) , wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 35 - 40 minut ( aż wierzch ładnie się zarumieni, a boki będą lekko odstawać).
Gdy pasztet trochę przestygnie, wyciągamy wraz z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce (po przykryciem) do 5 dni.
Smacznego!
(przepis z programu "Wiem, co jem", z małymi zmianami)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz