Coś dla wielbicieli surowych i chrupiących przekąsek. Bardzo zdrowa i smaczna propozycja na kolację - jedna z moich ulubionych. Dodatkowo sos łączy w sobie dwa składniki, które uwielbiam - wasabi i suszone pomidory - ostre i słodkie. Dla mnie i dla R. bomba! Zamiast sosu na bazie jogurtu, można użyć np. słodkiego sosu chilli lub sosu sojowego* dobrej jakości.
Składniki na 8 - 10 sztuk
- 1 opakowanie małych arkuszy papieru ryżowego
- 80g wędzonego tofu
- 1 duża marchew
- pół średniej cukinii
- pół średniej czerwonej papryki
- 1 średni ogórek kwaszony
Sos:
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 2 suszone pomidory z zalewy
- pasta wasabi (według uznania)
- sól
Do jogurtu dodajemy posiekane suszone pomidory, pastę wasabi i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Paprykę, ogórka i tofu kroimy w słupki. Cukinię i marchew za pomocą nożyka do obierania warzyw, kroimy na cienkie wstążki.
Pojedynczy placek zanurzamy na kilka sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na desce, by delikatnie zmiękł. Na placek nakładamy warzywa i tofu. Przykrywamy nadzienie, zginamy rogi i zwijamy.
Podajemy z sosem.
Smacznego!
Paprykę, ogórka i tofu kroimy w słupki. Cukinię i marchew za pomocą nożyka do obierania warzyw, kroimy na cienkie wstążki.
Pojedynczy placek zanurzamy na kilka sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na desce, by delikatnie zmiękł. Na placek nakładamy warzywa i tofu. Przykrywamy nadzienie, zginamy rogi i zwijamy.
Podajemy z sosem.
Smacznego!
(przepis własny)
Wpadłabym do Ciebie na taki obiad czy przekąskę :) Wędzone tofu jest stanowczo ZBYT pyszne.
OdpowiedzUsuńzrobiłam z marynowanym Polsoi i też wyszło pyszne. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń