Strony

piątek, 16 sierpnia 2013

Spring rolls z wędzonym tofu i chrupiącymi warzywami

Coś dla wielbicieli surowych i chrupiących przekąsek. Bardzo zdrowa i smaczna propozycja na kolację - jedna z moich ulubionych. Dodatkowo sos łączy w sobie dwa składniki, które uwielbiam - wasabi i suszone pomidory - ostre i słodkie. Dla mnie i dla R. bomba! Zamiast sosu na bazie jogurtu, można użyć np. słodkiego sosu chilli lub sosu sojowego* dobrej jakości.



Składniki na 8 - 10 sztuk
  • 1 opakowanie małych arkuszy papieru ryżowego 
  • 80g wędzonego tofu
  • 1 duża marchew
  • pół średniej cukinii
  • pół średniej czerwonej papryki
  • 1 średni ogórek kwaszony
Sos:
  • mały kubek jogurtu naturalnego 
  • 2 suszone pomidory z zalewy 
  • pasta wasabi (według uznania)
  • sól


Do jogurtu dodajemy posiekane suszone pomidory, pastę wasabi i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

 Paprykę, ogórka i tofu kroimy w słupki. Cukinię i marchew za pomocą nożyka do obierania warzyw, kroimy na cienkie wstążki.

 Pojedynczy placek zanurzamy na kilka sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na desce, by delikatnie zmiękł. Na placek nakładamy warzywa i tofu. Przykrywamy nadzienie, zginamy rogi i zwijamy.
Podajemy z sosem.

Smacznego!







(przepis własny)
Pokochaj tofu
Organizator: Czarnula75



* w wersji bezglutenowej, sos sojowy bezglutenowy

2 komentarze:

  1. Wpadłabym do Ciebie na taki obiad czy przekąskę :) Wędzone tofu jest stanowczo ZBYT pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam z marynowanym Polsoi i też wyszło pyszne. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń