Strony

czwartek, 8 sierpnia 2013

Pasta z bobu z prażonymi pestkami słonecznika

BÓB, najlepszy przyjaciel wegetarian w okresie letnim. Jest świetny dla osób dbających o figurę - nie zawiera złego tłuszczu, a jego skórka ma mnóstwo błonnika. Osobiście najlepiej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany z odrobiną masła i soli. Poniższa pasta jest również świetna. Szczególnie z  pełnoziarnistym tostem i ogórkiem kiszonym. 




Składniki:
  • 25dag ugotowanego i obranego bobu
  • 1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta chilli w proszku


Bób wrzucamy do wrzątku, gotujemy 10 - 15 minut. Chłody bób delikatnie obieramy, dolewamy olej. Miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, uprażone i posiekane delikatnie pestki słonecznika oraz koperek. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Smacznego!






(przepis własny)

1 komentarz: