BOCZNIAKI to bardzo smaczne, aromatyczne i zdrowe grzyby. Choć chyba trochę niedoceniane, a szkoda. Zawierają dobrze przyswajalne białko. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej stosuje się je jako środek przedłużający życie. Polecam :)
- 25 dag boczniaków
- pół średniej cebuli
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 750 ml ciepłej wody
- 1 listek laurowy
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Na lekko rozgrzany olej wrzucamy, posiekaną cebulę, listek laurowy i pokrojone w paski boczniaki. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy obie papryki, mieszamy, smażymy jeszcze chwile. Zalewamy ciepłą wodą.
Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, starte na tarce pietruszkę i marchew oraz pieprz ziołowy. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Podajemy bez dodatków, lub z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, starte na tarce pietruszkę i marchew oraz pieprz ziołowy. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Podajemy bez dodatków, lub z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
(przepis własny)
Faktycznie bardzo aromatycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia
Wygląda super, podobnie do mojego klasycznego warzywnego rosołku.
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka, wypróbowałam i polecam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam!
Usuń