Strony

niedziela, 11 sierpnia 2013

Aromatyczna zupa z boczniaków

BOCZNIAKI to bardzo smaczne, aromatyczne i zdrowe grzyby. Choć chyba trochę niedoceniane, a szkoda. Zawierają dobrze przyswajalne białko. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej stosuje się je jako środek przedłużający życie. Polecam :)



Składniki na 2 porcje.
  • 25 dag boczniaków 
  • pół średniej cebuli 
  • 1 średni ziemniak 
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 750 ml ciepłej wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Na lekko rozgrzany olej wrzucamy, posiekaną cebulę, listek laurowy i pokrojone w paski boczniaki. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy obie papryki, mieszamy, smażymy jeszcze chwile. Zalewamy ciepłą wodą.

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, starte na tarce pietruszkę i marchew oraz  pieprz ziołowy. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Podajemy bez dodatków, lub z ulubionym pieczywem.

 Smacznego!






(przepis własny)

4 komentarze:

  1. Faktycznie bardzo aromatycznie wygląda :)
    Super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, podobnie do mojego klasycznego warzywnego rosołku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupka, wypróbowałam i polecam:)

    OdpowiedzUsuń