Uwielbiam GORZKĄ CZEKOLADĘ. Również w połączeniu z kwaśnymi owocami :) Rozszalałam się z wypiekami, ale świeże wiśnie i porzeczki są tylko raz w roku.
Składniki:
- 100g mielonych migdałów (jedna szklanka)
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- 3 średnie jajka
- 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 50g gorzkiej czekolady 70%
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiśni
- pół szklanki czerwonej porzeczki
Jajka z cukrem, ubijamy na puszystą jasną masę. Dodajemy migdały, mąkę kukurydzianą, kakao, sodę oraz stopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksujemy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenie lub posmarowanej odrobiną masła i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy, skórką do dołu połówki wiśni i porzeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180C). Pieczemy 30 - 35 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, gdy będzie suchy - ciasto jest gotowe.
Smacznego...
Smacznego...
(przepis własny)
W piekarniku...........................
OdpowiedzUsuń