Strony

niedziela, 11 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z kwaśnymi owocami

Uwielbiam GORZKĄ CZEKOLADĘ. Również w  połączeniu z kwaśnymi owocami :) Rozszalałam się z wypiekami, ale świeże wiśnie i porzeczki są tylko raz w roku. 



Składniki:
  • 100g mielonych migdałów (jedna szklanka)
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 średnie jajka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiśni
  • pół szklanki czerwonej porzeczki


Jajka z cukrem, ubijamy na puszystą jasną masę. Dodajemy migdały, mąkę kukurydzianą, kakao, sodę oraz stopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksujemy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenie lub posmarowanej odrobiną masła i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy, skórką do dołu połówki wiśni i porzeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180C). Pieczemy 30 - 35 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, gdy będzie suchy - ciasto jest gotowe.
Smacznego...










(przepis własny)


1 komentarz: