Strony

środa, 7 sierpnia 2013

Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym

Wiśnie rubinowe perły bogate w wartości odżywcze. Głównie w witaminę C i A. Obniżają ciśnienie i cholesterol. Zawierają również ANTOCYJANY, które przyczyniają się między innymi do zwalczania wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie organizmu. 
Co prawda, późno w tym roku obudziłam się jeśli chodzi o wiśnie - lepiej późno, niż wcale. Może uda mi się nadrobić straty:) Zapraszam na naleśniki.


Składniki na 2 - 4 porcje.
Ciasto naleśnikowe:
  • pół szklanki* mleka 1,5%
  • pół szklanki maślanki naturalnej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie:
  • 350g twarogu delikatnego President 4%
  • 1 - 2 łyżki miodu
Sos wiśniowy:
  • 25dag wydrylowanych wiśni
  • 1/4 szklanki przegotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ksylitolu)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimniej wody


Mokre składniki ciasta naleśnikowego dokładnie roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i kurkumę, ubijamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

 Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondelka, wlewamy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut. Rozrobioną w zimniej wodzie skrobię, powoli dolewamy (ciągle mieszając) do wiśni. Doprowadzamy ponownie do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.

 Twaróg mieszamy z miodem.
 Na delikatnie natłuszczoną (pędzelkiem) patelnię, wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem z miodem (około łyżka na naleśnik), polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
Smacznego!




(przepis własny)



* 1 szklanka  = 250 ml.

3 komentarze: