Wiśnie rubinowe perły bogate w wartości odżywcze. Głównie w witaminę C i A. Obniżają ciśnienie i cholesterol. Zawierają również ANTOCYJANY, które przyczyniają się między innymi do zwalczania wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie organizmu.
Co prawda, późno w tym roku obudziłam się jeśli chodzi o wiśnie - lepiej późno, niż wcale. Może uda mi się nadrobić straty:) Zapraszam na naleśniki.
Składniki na 2 - 4 porcje.
Ciasto naleśnikowe:
- pół szklanki* mleka 1,5%
- pół szklanki maślanki naturalnej
- pół szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 350g twarogu delikatnego President 4%
- 1 - 2 łyżki miodu
Sos wiśniowy:
- 25dag wydrylowanych wiśni
- 1/4 szklanki przegotowanej gorącej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego (ksylitolu)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimniej wody
Mokre składniki ciasta naleśnikowego dokładnie roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i kurkumę, ubijamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondelka, wlewamy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut. Rozrobioną w zimniej wodzie skrobię, powoli dolewamy (ciągle mieszając) do wiśni. Doprowadzamy ponownie do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Twaróg mieszamy z miodem.
Na delikatnie natłuszczoną (pędzelkiem) patelnię, wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem z miodem (około łyżka na naleśnik), polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
Smacznego!
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondelka, wlewamy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut. Rozrobioną w zimniej wodzie skrobię, powoli dolewamy (ciągle mieszając) do wiśni. Doprowadzamy ponownie do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Twaróg mieszamy z miodem.
Na delikatnie natłuszczoną (pędzelkiem) patelnię, wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem z miodem (około łyżka na naleśnik), polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
Smacznego!
(przepis własny)
* 1 szklanka = 250 ml.
Na pewno cudownie smakowały :D
OdpowiedzUsuńByły pyszne, niestety "były":) Pozdrawiam.
UsuńObłędne. Kocham naleśniki!;)
OdpowiedzUsuń