Placuszki jaglane z bananem i borówkami - mój wegański śniadaniowy eksperyment - udany, tak myślę. Kilka słów o bohaterce - Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Nie zawiera glutenu. Jest lekko strawna i bardzo pożywna. Ma w sobie krzemionkę, która odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Posiada dużo dobrze przyswajalnego białka, witaminy z grupy B i żelazo. Do tego jest naprawdę smaczna.
Polecam.
Polecam.
Składniki na 2 porcje.
- 3/4 szklanki zmielonej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka sojowego ( lub ulubione mleko roślinne)
- 1 średni dojrzały banan
- 2 łyżeczki siemienia lnianego (zmielone)
- pół szklanki borówek
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- odrobina oleju rzepakowego
Do dobrze rozgniecionego banana, dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, len, sodę, szczyptę soli - mieszamy. Do suchych składników dodajemy mleko sojowe i pokrojone borówki, mieszamy widelcem. Odstawiamy na 3 - 5 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym (tylko przed pierwszym smażeniem). Nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, rumienimy z obu stron. Podajemy z owocami, ulubionym dżemem.
Smacznego...
Smacznego...
(przepis własny)
Jak pysznie wyglądają i w dodatku jakie zdrowe! Koniecznie muszę zrobić je u siebie;)
OdpowiedzUsuń