Strony

niedziela, 18 sierpnia 2013

Placuszki Jaglane B&B

Placuszki jaglane z bananem i borówkami - mój wegański śniadaniowy eksperyment - udany, tak myślę. Kilka słów o bohaterce - Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Nie zawiera glutenu. Jest lekko strawna i bardzo pożywna. Ma w sobie krzemionkę, która odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Posiada dużo dobrze przyswajalnego białka, witaminy z grupy B i żelazo. Do tego jest naprawdę smaczna.
Polecam. 



Składniki na 2 porcje.
  • 3/4 szklanki zmielonej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka sojowego ( lub ulubione mleko roślinne)
  • 1 średni dojrzały banan
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego (zmielone)
  • pół szklanki borówek
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • odrobina oleju rzepakowego


Do dobrze rozgniecionego banana, dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, len, sodę, szczyptę soli - mieszamy. Do suchych składników dodajemy mleko sojowe i pokrojone borówki, mieszamy widelcem. Odstawiamy na 3 - 5 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym (tylko przed pierwszym smażeniem). Nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, rumienimy z obu stron. Podajemy z owocami, ulubionym dżemem.
Smacznego...






(przepis własny)


Wegetariańskie Śniadania

1 komentarz:

  1. Jak pysznie wyglądają i w dodatku jakie zdrowe! Koniecznie muszę zrobić je u siebie;)

    OdpowiedzUsuń