Goryczkę gorzkiej czekolady, łagodzi słodycz suszonych daktyli. Już jedna, dwie trufle zaspokoją ochotę na słodkie. Fajny pomysł, na poczęstunek dla gości lub prezent. Jak dla mnie, o niebo lepsze od kupnych słodyczy. Polecam :)
Składniki na około 12 sztuk:
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady min. 70%
- 150 g suszonych daktyli
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżka kakao
Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 - 15 minut, by zmiękły.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy dokładnie, najlepiej sylikonową łopatką.
Chłodzimy w lodówce do czasu, gdy z masy będzie można formować trufle wielkości małego orzecha włoskiego.
Trufle obtaczamy - połowę w kakao, resztę w wiórkach kokosowych. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy dokładnie, najlepiej sylikonową łopatką.
Chłodzimy w lodówce do czasu, gdy z masy będzie można formować trufle wielkości małego orzecha włoskiego.
Trufle obtaczamy - połowę w kakao, resztę w wiórkach kokosowych. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
(przepis własny)
Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam! zapowiadają się super!
OdpowiedzUsuń