Strony

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Trufle Czekoladowo & Daktylowe

Goryczkę gorzkiej czekolady, łagodzi słodycz suszonych daktyli.  Już jedna, dwie trufle zaspokoją ochotę na słodkie. Fajny pomysł, na poczęstunek dla gości lub prezent. Jak dla mnie, o niebo lepsze od kupnych słodyczy. Polecam :)



Składniki na około 12 sztuk: 
  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady min. 70%
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka kakao

Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 - 15 minut, by zmiękły.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy dokładnie, najlepiej sylikonową łopatką.
 Chłodzimy w lodówce do czasu, gdy  z masy będzie można formować trufle wielkości małego orzecha włoskiego.
Trufle obtaczamy - połowę w kakao, resztę w wiórkach kokosowych. Podajemy schłodzone.

Smacznego!






(przepis własny)


2 komentarze: