Unoszący się w kuchni aromat imbiru, czosnku i chili - znak, że na obiad będzie coś pysznego. Uwielbiamy makaron i tofu w takiej odsłonie.
Składniki na 2 - 4 porcje.
- pół mniejszej główki kapusty czerwonej
- 2 średnie marchewki
- kilka strąków groszku cukrowego
- 100 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki)
- 1 kostka marynowanego tofu
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- sok z połowy cytryny
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka sezamu
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowujemy warzywa.
Kapustę kroimy w dość sporą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w słupki, a groszek cukrowy dzielimy na mniejsze kawałki.
Kapustę kroimy w dość sporą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w słupki, a groszek cukrowy dzielimy na mniejsze kawałki.
Na lekko rozgrzany olej wrzucamy - imbir (obrany) i czosnek pokrojone w słupki oraz posiekaną papryczkę chili ( u mnie połowa pestek). Podsmażamy chwile, aż poczujemy intensywny aromat czosnku, imbiru, i chili.
Dorzucamy warzywa, przesmażamy chwile. Następnie wlewamy 1/4 szklanki wody lub bulion warzywny. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, pokrojone w kostkę tofu i makaron ryżowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu). Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy kilka minut. Podajemy posypane sezamem.
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz