Strony

czwartek, 12 września 2013

Aromatyczny makaron ryżowy z czerwoną kapustą i marynowanym tofu

Unoszący się w kuchni aromat imbiru, czosnku i chili - znak, że na obiad będzie coś pysznego. Uwielbiamy makaron i tofu w takiej odsłonie.



Składniki na 2 - 4 porcje.
  • pół mniejszej główki kapusty czerwonej 
  • 2 średnie marchewki 
  • kilka strąków groszku cukrowego
  • 100 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki)
  • 1 kostka marynowanego tofu
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowujemy warzywa.
Kapustę kroimy w dość sporą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w słupki, a groszek cukrowy dzielimy na mniejsze kawałki.
Na lekko rozgrzany olej wrzucamy -  imbir (obrany) i czosnek pokrojone w słupki oraz posiekaną papryczkę chili ( u mnie połowa pestek). Podsmażamy chwile, aż poczujemy intensywny aromat czosnku, imbiru, i chili.
Dorzucamy warzywa, przesmażamy chwile. Następnie wlewamy 1/4 szklanki wody lub bulion warzywny. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny,  pokrojone w kostkę tofu i makaron ryżowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu). Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy kilka minut. Podajemy posypane sezamem. 







(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz