Mocno orzechowe ciacha z kaszą jaglaną i bananem. Bardzo sycące, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Już jedno cicho, zapewni porządną dawkę energii :)
Składniki na około 10 ciastek:
- 1 szkl*. kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) + 2 szkl. wody
- 1 duży banan
- 1 opakowanie (240g) mieszanki studenckiej Felix
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu (cukru brzozowego)
- sok z 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- duża szczypta soli
Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, do czasu aż zacznie pachnieć (uważamy, by nie przypalić). Zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na niewielkim ogniu (pod częściowym przykryciem), do czasu aż wchłonie całą wodę.
Wykładamy na duży płaski talerz, studzimy.
Banana miksujemy (blenderem) z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy połowę ugotowanej kaszy jaglanej, miksujemy. Dodajemy pozostałą kaszę, przyprawy, miód i posiekaną mieszankę studencką.
Wyrabiamy ręcznie.
Formujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi) ciastka podobnej wielkości - formujemy kulkę, następnie spłaszczamy i wyrównujemy boki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 220C przez 30 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
świetne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCiasteczka samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuń