Strony

czwartek, 10 kwietnia 2014

Pasztet sojowo - warzywny z jajkiem

Pasztet, który bardzo często robię. Wyjątkowo na święta, z jajkiem w środku. Pasztet jest delikatny, łatwo rozsmarowuję się na pieczywie. Dla mnie, najlepszy z odrobiną chrzanu :-)





Składniki:
  • 1 opakowanie kotletów sojowy (tekturek)
  • 1  średniej wielkość seler korzeniowy
  • 1 duża cukinia
  • 1 średniej wielkość cebula
  • 1jajko
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub 3 łyżki bułki tartej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika


 Kotlety sojowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (bez panierowania i smażenia). Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy na mniejsze kawałki, następnie blendujemy (blenderem ręcznym).

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej, na średniej wielkości oczkach. Cukinię myjmy, odkrawamy oba końce. Również ścieramy na tarce. Odciskamy nadmiar wody. 
Na patelni rozpuszczamy masło i olej. Na tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy partiami starte warzywa. Podsmażamy, do czasu, aż będą szkliste i zmniejszą o połowę objętość. Studzimy.

Zimne warzywa blendujemy (blenderem ręcznym). Dodajemy zmiksowane kotlety sojowe, surowe jajka, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy dokładnie. 

Połowę masy przekładamy do przygotowanej podłużnej foremki ( u mnie silikonowa , wyłożona papierem do pieczenia. Wymiary: dług. 21cm, głębokość 7cm). Następnie układamy obrane, wcześniej ugotowane jajka na twardo. Przykrywamy resztą pasztetu. Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 70 - 80 minut. Po upieczeniu, wyciągamy z piekarnika.  Studzimy w formie, przez około 30 minut. Następnie pasztet delikatnie, wyciągamy z formy wraz z papierem do pieczenia. Studzimy na kratce. Zimny wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przechowujemy również w lodówce, do 5 dni.
Smacznego...



 (przepis własny)



 Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: