Nareszcie są, nasze polskie truskawki. Dumnie leżą na straganach, niczym rubinowe damy w zielonych kapelusikach:) Dla mnie czerwiec jest miesiącem truskawek. Każdego roku obiecuję sobie, że będę jadła i jadła. Rok temu bywało z tym różnie. Dlatego tym razem nadrobię straty:). Sezon rozpoczynam makaronem z truskawkami. Połączenie genialne w swej prostocie. Zdrowe, pyszne i sycące. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa, widzę braci pałaszujących pełne talerze makaronu z truskawkami i robi mi się jeszcze przyjemniej. Polecam:)
Składniki na 2 porcje:
- 25 dag makaronu pełnoziarnistego pszennego
- 1/2 kg truskawek
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na średnie kawałki i dodajemy miód. Rozgniatamy delikatnie widelcem, by puściły sok. Mieszamy z jogurtem. Do sosu truskawkowego dorzucamy ciepły makaron. Mieszamy dokładnie, aby sos pokrył makaron. Podajemy na ciepło, lub na zimo.
Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz