Strony

piątek, 7 czerwca 2013

Makaron pełnoziarnisty z truskawkami

Nareszcie są, nasze polskie truskawki. Dumnie leżą na straganach, niczym rubinowe damy w zielonych kapelusikach:) Dla mnie czerwiec jest miesiącem truskawek. Każdego roku obiecuję sobie, że będę jadła i jadła. Rok temu bywało z tym różnie. Dlatego tym razem  nadrobię straty:). Sezon rozpoczynam makaronem z truskawkami. Połączenie genialne w swej prostocie. Zdrowe, pyszne i sycące. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa, widzę braci pałaszujących pełne talerze makaronu z truskawkami i robi mi się jeszcze przyjemniej. Polecam:)




Składniki na 2 porcje:
  • 25 dag makaronu pełnoziarnistego pszennego
  • 1/2 kg truskawek
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu 


Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na średnie kawałki i dodajemy miód. Rozgniatamy delikatnie widelcem, by puściły sok. Mieszamy z jogurtem. Do sosu truskawkowego dorzucamy ciepły makaron. Mieszamy dokładnie, aby sos pokrył makaron. Podajemy na ciepło, lub na zimo. 
Smacznego...







(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz