Szybka, smaczna i sycąca zupa. Świetna jako pierwsze danie lub lekka kolacja. Jedna z moich ulubionych zup, tak energetycznie zielona :-) Fasolkę można zastąpić np. brokułem, mrożonym lub świeżym.
Składniki:
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 średni por, biała część
- 1 średni ziemniak
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz ziołowy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Por kroimy w krążki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na olej, podsmażamy chwilę. Dolewamy bulion, dorzucamy fasolkę szparagową. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy blenderem (można przetrzeć przez gęste sito). Podajemy np. z sezamem lub kawałkami sera typu feta. Zupę przechowujemy w lodówce, do 2 dni.
Smacznego...
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz