Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej

Szybka, smaczna i sycąca zupa. Świetna jako pierwsze danie lub lekka kolacja. Jedna z moich ulubionych zup, tak energetycznie zielona :-)  Fasolkę można zastąpić np. brokułem, mrożonym lub świeżym.







Składniki:
  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 750 ml bulionu warzywnego 
  • 1 średni por, biała część
  • 1 średni ziemniak
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Por kroimy w krążki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na olej, podsmażamy chwilę. Dolewamy bulion, dorzucamy fasolkę szparagową. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy blenderem (można przetrzeć przez gęste sito). Podajemy np. z sezamem lub kawałkami sera typu feta. Zupę przechowujemy w lodówce, do 2 dni.
Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz