Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Sałatka z kaszą gryczana, serem feta i warzywami

Sałatka powstała zupełnie przypadkiem, z resztek z obiadu. Do kaszy i surówki z kiszonej kapusty dorzuciłam fasolkę szparagową, ser i całość połączyłam lekkim dressingiem. Wyszło smacznie.
Sałatkę można zabrać np. do pracy :-)





Składniki na 4 porcje:
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3/4 opakowania sera typu feta 
  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchew
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3/4 szklanki kiszonej kapusty
 Dressing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2  łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 W dużej misce łączymy kaszę gryczaną, fasolkę szparagową, kukurydzę, pokrojony ser, posiekaną drobno kapustę kiszoną oraz startą na dużych oczkach marchew.
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, by wszystko dobrze się połączyło.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego...





(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz