Strony

wtorek, 22 października 2013

Sernik czekoladowy

Dawno nie było nic słodkiego, dlatego postanowiłam coś upiec. Poniższy przepis urzekł mnie prostotą wykonania. Po upieczeniu również smakiem. W oryginale na wierzchu sernika ułożone zostały połówki śliwek. U mnie wypadło na pestki granatu :)



Składniki:

Spód:
  • 1 szklanka otrębów
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 500 g mielonego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • pestki granatu 


Łączymy roztopione masło, otręby i kakao. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. 
Ser miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Przesiewamy kakao i budyń, ponownie miksujemy. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w temp. 180 C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy w piekarniku. Zimny posypujemy kakao, ewentualnie pestkami granatu. Smacznego...








(Przepis znaleziony na blogu  Just My Delicious)

7 komentarzy:

  1. Mmm nie dość, że sernik, to jeszcze czekoladowy! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglada z tymi pestkami, troche jak z platkami rozy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wart grzechu. Wygląda przeapetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie czekoladowy, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmm mniam mniam :)
    Om nom nom om….. (itd. Bez końca :P )
    Coś pięknego i pysznego…. !!!
    Gotowanie to chyba jedna, jak dla mnie z najbardziej wybitnych ludzkich pasji.
    Łączy w sobie wiele dziedzin i umiejętności. Sztuka artystyczna, zaangażowanie, kreatywność, magia zmysłów… ojej mogę tak bez końca.

    Pozdrawiam i zapraszam do grona obserwatorów :)
    www.claudittemisscooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń