Strony

piątek, 28 lutego 2014

Muffiny pomarańczowe z ciecierzycy

Od dłuższego czasu eksperymentuje z przepisami na wypieki z wykorzystanie roślin strączkowych. Dobrze zastępują mąkę i stanowią dobre źródło białka.
Muffiny są bardzo aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej. Rodzynki nadają dodatkowej słodyczy :-)






Składniki na około 8 sztuk:
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki wcześniej ugotowanej
  • 1 średnie jajko
  • 2 i 1/2  łyżki mąki jaglanej lub mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki rodzynek, żurawiny
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • skórka i sok z jednej średniej pomarańczy
  •  2 łyżki ksylitolu (lub brązowy cukier)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z ciecierzycy odlewamy zalewę, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy z nadmiaru wody.
 Do miski wrzucamy ciecierzycę, jajko, sok z pomarańczy i ksylitol. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę jaglaną, skórkę z pomarańczy, posiekane rodzynki i czekoladę oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy dokładnie łyżką.
 Masę przekładamy do foremek silikonowych na muffiny, na wysokość 3/4. Pieczemy około 30 min. w temp. 180C.

Smacznego!



(Przepis znalazłam na stronie "Domowe Wypieki", troszkę zmieniłam składniki i wykonanie - tak już jakoś mam :-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz