Od dłuższego czasu eksperymentuje z przepisami na wypieki z wykorzystanie roślin strączkowych. Dobrze zastępują mąkę i stanowią dobre źródło białka.
Muffiny są bardzo aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej. Rodzynki nadają dodatkowej słodyczy :-)
Składniki na około 8 sztuk:
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki wcześniej ugotowanej
- 1 średnie jajko
- 2 i 1/2 łyżki mąki jaglanej lub mąki kukurydzianej
- 2 łyżki rodzynek, żurawiny
- 1 pasek gorzkiej czekolady
- skórka i sok z jednej średniej pomarańczy
- 2 łyżki ksylitolu (lub brązowy cukier)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z ciecierzycy odlewamy zalewę, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy z nadmiaru wody.
Do miski wrzucamy ciecierzycę, jajko, sok z pomarańczy i ksylitol. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę jaglaną, skórkę z pomarańczy, posiekane rodzynki i czekoladę oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy dokładnie łyżką.
Masę przekładamy do foremek silikonowych na muffiny, na wysokość 3/4. Pieczemy około 30 min. w temp. 180C.
Smacznego!
Do miski wrzucamy ciecierzycę, jajko, sok z pomarańczy i ksylitol. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę jaglaną, skórkę z pomarańczy, posiekane rodzynki i czekoladę oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy dokładnie łyżką.
Masę przekładamy do foremek silikonowych na muffiny, na wysokość 3/4. Pieczemy około 30 min. w temp. 180C.
Smacznego!
(Przepis znalazłam na stronie "Domowe Wypieki", troszkę zmieniłam składniki i wykonanie - tak już jakoś mam :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz