Przyznam, że nie jestem fanką, tego typu przetworów. Ale ten przepis miło mnie zaskoczył :) Cukinia jest lekko słodka w smaku i czuć oczywiście delikatny aromat curry. Dobrze pasuje do pasztetu warzywnego. Choć, mojemu lubemu najbardziej smakuje, tak po prostu ze słoika (najlepiej cały słoik :d). Dlatego nie mam pewności, czy zostanie coś na zimę, a taki był zamysł tego przedsięwzięcia:)
Składniki:
- 2 i 1/2 kg cukinii
- 7 szklanek wody
- 1 i 1/2 szkl. octu
- 2 szkl. cukru (dodałam 1 i 1/2 szkl.)
- 1 czubata łyżka curry
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 duża cebula
- liście selera ( dodałam natkę pietruszki)
- ziarenka białej gorczycy
Zalewy wystarczy na 4 litrowe słoiki, natomiast cukinii na 6 słoików litrowych.
Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy w krążki, kostkę lub słupki. Jeśli cukinia jest duża, lepiej usunąć z niej nasiona.
Z wody, octu, cukru i przypraw gotujemy zalewę.
Z wody, octu, cukru i przypraw gotujemy zalewę.
Na dnie każdego słoika (wcześniej wysterylizowanego) układamy plastry cebuli i po kilka ziarenek gorczycy.
Następnie układamy cukinię. Na wierzchy kładziemy liście selera lub natki pietruszki.
Fajny pomysł. Akurat mam duuużo cukinii, więc na pewno zrobię. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że cukinia będzie smakowała :)
Usuń