Strony

czwartek, 17 października 2013

Zupa marchewkowa

Październik to idealny czas na rozgrzewające i aromatyczne zupy. Mam kilka przepisów, które chcę tej jesieni przetestować. Dziś trafiło na zupę z marchewki. Jeśli nie przepadacie za marchewką, dobrze sprawdzi się dynia.

 


Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 5 - 6 szklanek zimnej wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 - 4 łyżki oleju (oliwy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika (dyni)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony czarnych pieprz


Marchew i ziemniaka obieramy, następnie kroimy w krążki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy kilka minut, przykrywamy i dusimy, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, czerwoną paprykę i posiekany czosnek. Gdy przyprawy zaczną pachnieć dolewamy zimną wodę.

Gotujemy do czasu , aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Całość miksujemy na gładki krem (jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy więcej wody. jeśli za rzadka, odparowujemy na dużym ogniu). Dodajemy jogurt, sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z uprażonymi pestkami słonecznika lub/i dyni.

Smacznego!





(według przepisu z gazety "Samo Zdrowie" 3/2012 nr 170, delikatnie zmodyfikowany)

3 komentarze:

  1. Zachwyca wyglądem! Lubię takie aromatyczne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym słonecznikiem :) Lubię krem z marchwi, robię podobnie, dodaję tylko curry i garam masalę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie - musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń