Strony

piątek, 18 kwietnia 2014

Bezglutenowa babka kakaowa

Bezglutenowa propozycja na babkę, świetną do popołudniowej kawy lub herbaty. Dodatek cukinii sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ciasto dość długo zachowuje świeżość. Następnego dnia, jest nawet smaczniejsze, niż w dniu pieczenia :)






Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl.* cukru brązowego (lub więcej)
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. mąki kokosowej lub mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 szkl. startej cukinii
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
 Polewa:
  • 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1/3 szkl. mleka
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • tłuszczy do wysmarowania formy
  • mąką kukurydziana lub zmielone migdały do wysypania formy


Cukinie myjemy, osuszamy. Następnie obieramy nożykiem do warzyw, odcinamy końce. Przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, ścieramy na tarce jarzynowej, o małych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. 

Jajka z cukrem ubijamy, na wysokich obrotach miksera, aż podwoją objętość. Dodajemy mąkę kokosową (lub mielone migdały), przesiane kakao, mąkę kukurydzianą. Następnie sodę, szczyptę soli i olej. Całość miksujemy, do połączenia składników. Na koniec dorzucamy cukinie, energicznie mieszamy np. łopatką silikonową. 

Masę przekładamy do małej formy na babkę, wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypaną mąką kukurydzianą lub zmielonymi migdałowymi (polecam formę silikonową, lekko posmarowaną olejem rzepakowym). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy w formie (jeśli używamy formy silikonowej, ciasto można wyjąć jeszcze ciepłe).

Polewa: Do podgrzanego mleka dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, do połączenia składników. Gdy polewa lekko ostygnie, dekorujemy wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podajemy, gdy polewa zastygnie. Przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego!




(przepis własny)


Wielkanoc bez glutenu.
* 1 szklanka = 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz