Bezglutenowa propozycja na babkę, świetną do popołudniowej kawy lub herbaty. Dodatek cukinii sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ciasto dość długo zachowuje świeżość. Następnego dnia, jest nawet smaczniejsze, niż w dniu pieczenia :)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/3 szkl.* cukru brązowego (lub więcej)
- 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/3 szkl. mąki kokosowej lub mielonych migdałów
- 1 i 1/2 szkl. startej cukinii
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1/3 szkl. mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- tłuszczy do wysmarowania formy
- mąką kukurydziana lub zmielone migdały do wysypania formy
Cukinie myjemy, osuszamy. Następnie obieramy nożykiem do warzyw, odcinamy końce. Przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, ścieramy na tarce jarzynowej, o małych oczkach. Odciskamy nadmiar wody.
Jajka z cukrem ubijamy, na wysokich obrotach miksera, aż podwoją objętość. Dodajemy mąkę kokosową (lub mielone migdały), przesiane kakao, mąkę kukurydzianą. Następnie sodę, szczyptę soli i olej. Całość miksujemy, do połączenia składników. Na koniec dorzucamy cukinie, energicznie mieszamy np. łopatką silikonową.
Masę przekładamy do małej formy na babkę, wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypaną mąką kukurydzianą lub zmielonymi migdałowymi (polecam formę silikonową, lekko posmarowaną olejem rzepakowym). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy w formie (jeśli używamy formy silikonowej, ciasto można wyjąć jeszcze ciepłe).
Polewa: Do podgrzanego mleka dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, do połączenia składników. Gdy polewa lekko ostygnie, dekorujemy wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podajemy, gdy polewa zastygnie. Przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego!
(przepis własny)
* 1 szklanka = 250 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz