Pomysłu na obiad brak. Na szczęście znalazłam fajny przepis (tutaj).
Kalafior też się znalazł, więc zadziałałam :)
Wyszło smacznie, aromatycznie i apetycznie. Zjedliśmy z jajkiem sadzonym i sałatką z pomidorów :)
Składniki:
- 1 średni kalafior (ugotowany al dente, u mnie na parze)
- koper lub natka pietruszki, pół pęczka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 czerwonej papryczki chilli lub suszone płatki chilli
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka nasion kolendry (zmielone)
- 3 łyżki nierafinowanego oleju lub klarowanego masła
- sól
Na lekko rozgrzany tłuszczu wrzucamy posiekany czosnek, chilli oraz kurkumę i kolendrę. Podsmażamy chwilkę, aż wszystko zacznie pachnieć.
Dodajemy obgotowanego (zimnego) kalafiora, podzielonego na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą. Mieszamy dokładnie, podsmażamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!
(przepis podejrzany na blogu Smakoterapia )
Fajny! Lubię takie kalafiory.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczny :) Pozdrawiam!
UsuńCiekawy przepis, brakowało mi pomysłów na urozmaicenie dań z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, bardziej mi się podoba kalafior tak podany niż np. z tartą bułką.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne. Całkiem smaczna, nowa twarz poczciwego kalafiora :)
OdpowiedzUsuńPolecam kalafiora wrzucić na podsmażoną czerwoną cebulkę, dodać curry albo przyprawy "kurkuma z miętą" i dodać jogurt (ja używam sojowego). Doprawić limonką, kolendrą świeżą i jest pysznie :) (jadłam dziś, więc wiem co mówię :))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Na pewno spróbuję :)
Usuń