Dodatek aromatycznych przypraw, nadaje fajnego charakteru. Można połączyć swoje ulubione przyprawy i zioła. Uzupełnieniem jest delikatny i kremowy sos.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki (ostrej lub wędzonej)
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki majonezu
- grzanki z ulubionego pieczywa
Jajka myjemy, następnie wkładamy do zimnej wody. Gotujemy przez około 2,5 - 4 minut od momentu, zagotowania wody. Kolendrę i kmin ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Łączymy z pozostałymi przyprawami. Jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na kilka minut. Obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i układamy na półmisku. Posypujemy przyprawami, w ilości według własnego smaku. Podajemy z sosem (jogurt + majonez) i grzankami z pieczywa.
Smacznego!
(przepis podejrzany na stronie "Kwestia Smaku" )
Fajne, takie na pół-miękko :-)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń