Strony

sobota, 1 czerwca 2013

Burger z ciecierzycy ze szpinakiem

Mniam, mniam...tylko tyle napiszę:)



Składniki na 3 porcje.
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • dodatki: bułka grahamka, świeży szpinak, pomidor, czerwona cebula, ogórek kwaszony, kiełki rzodkiewki, keczup, sos jogurtowo - cytrynowy


Umyte liście szpinaku, partiami podsmażamy na oleju, studzimy. Usuwamy nadmiar wody i siekamy dość drobno.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przelewamy zimną wodą, by usunąć nadmiar soli. Miksujemy blenderem tak, aby pozostały widoczne kawałki. Dodajemy wszystkie przyprawy, sól i pieprz mielony według uznania. Dorzucamy szpinak. Mieszamy dokładnie, najlepiej ręką. Zwilżonymi dłońmi formujemy burgery podobnej wielkości.
Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Piekarnik nastawiamy na 220°C. Schłodzone burgery smarujemy z obu stron pędzelkiem zanurzonym w oleju. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Po tym czasie ustawiamy opcję grilla i pieczemy kolejne 5 minut. Jeśli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, wydłużamy czas pieczenia do 35 minut w 220°C.

 Upieczone burgery układamy na talerzu, pozwalamy im trochę przestygnąć. Dzięki temu ich struktura będzie bardziej zwarta. Składamy burgera.

Smacznego!





(przepis własny)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz