Strony

czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasto migdałowe z truskawkami (bez tłuszczu)

Naprawdę pyszne bezglutenowe ciacho:) Aromatyczne i wilgotne dzięki migdałom. Zamiast truskawek można użyć innych owoców: śliwek, rabarbaru, brzoskwiń, borówek. Szkoda, że tak szybko znika. Polecam:)




Składniki:
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 3 średnie jajka
  • 100g mielonych płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej + 1 łyżeczka
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 25 dag truskawek lub inne owoce sezonowe
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej


Piekarnik nastawiamy na 180C. Do zmiksowanych na gładką masę bananów, dodajemy jajka i cukier. Ubijamy mikserem, aż masa podwoi objętość. Dodajemy zmielone migdały, mąkę kukurydzianą, sodę. Miksujemy chwilę, by składniki się połączyły.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Truskawki kroimy na pół, dodajemy mąkę kukurydzianą, delikatnie mieszamy dłońmi. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarniki. Pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Smacznego...








(przepis własny)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz