Strony

czwartek, 30 maja 2013

Potrawka warzywna z wędzonym tofu

Dziś był wyjątkowo aktywny dzień. Rano trening, a przed południem nieoczekiwana wyprawa rowerowa,
Dlatego, dziś jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Zawiera wszystko, co powinien mieć w sobie posiłek zjedzony po aktywności fizycznej - białko, warzywa i pyszną kaszę. Do tego jest naprawdę smaczny, głównie dzięki przyprawom, które dają niemałego smakowego kopa.




Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki wody
  • kostka wędzonego tofu
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy słodka paprykę. Podsmażamy, by papryka oddała swój aromat. Dodajemy pomidory, pokrojoną cukinie( ze skórką), pieczarki, wodę i pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy cukinia trochę zmięknie, odkrywamy pokrywkę, dodajemy pokrojone tofu. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z ulubioną kaszą, ogórkiem kiszonym. Smacznego...




(przepis własny)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz