Strony

niedziela, 16 czerwca 2013

Ciastka zbożowe (bez tłuszczu)

Czasami mam ochotę na ciastko, takie które umili picie zielonej herbaty lub kawy zbożowej. Kilka razy skusiłam się na sklepowe "ciastka zbożowe".  Większość ze zbożami ma niewiele wspólnego. Za to z cukrem, szczególnie w postaci syropu glukozowo - fruktozowego wiele, o wiele za dużo. Niestety wspomniany syrop znajduje się naprawdę w ogromnej ilości produktów spożywczych np. w keczupie, jogurtach owocowych, maślankach owocowych, napojach gazowanych, sokach owocowych, batonach, lodach, dżemach, nawet w musztardzie. Syrop glukozowo - fruktozowy to połączenie cukrów prostych glukozy i fruktozy. Po prostu cukier w czystej postaci, który szybko się wchłania, powodując gwałtowne skoki glukozy we krwi. Zwiększa to apetyt, przez co jemy więcej i częściej. Może być odpowiedzialny również za cukrzycę, podwyższone ciśnienie, nowotwory. Dlatego warto czytać etykiety i w miarę możliwości unikać tegoż "cuda". 




Składniki na 6 dużych ciastek.
  • 1 średni banan
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Piekarniki nastawiamy na 200C. Banana miksujemy blenderem na gładką papkę. Dodajemy jajko i cukier, miksujemy wszystko, aż podwoi objętość. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką, by wszystko dobrze się połączyło. Zwilżonymi dłońmi formujemy ciacha podobnej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Studzimy i jemy. Przygotowanie + plus pieczenia trwa 20 minut. Naprawdę warto:) Takie ciacho można zabrać np. do pracy lub podarować komuś w prezencie.

Smacznego!






(przepis własny)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz