Czasami mam ochotę na ciastko, takie które umili picie zielonej herbaty lub kawy zbożowej. Kilka razy skusiłam się na sklepowe "ciastka zbożowe". Większość ze zbożami ma niewiele wspólnego. Za to z cukrem, szczególnie w postaci syropu glukozowo - fruktozowego wiele, o wiele za dużo. Niestety wspomniany syrop znajduje się naprawdę w ogromnej ilości produktów spożywczych np. w keczupie, jogurtach owocowych, maślankach owocowych, napojach gazowanych, sokach owocowych, batonach, lodach, dżemach, nawet w musztardzie. Syrop glukozowo - fruktozowy to połączenie cukrów prostych glukozy i fruktozy. Po prostu cukier w czystej postaci, który szybko się wchłania, powodując gwałtowne skoki glukozy we krwi. Zwiększa to apetyt, przez co jemy więcej i częściej. Może być odpowiedzialny również za cukrzycę, podwyższone ciśnienie, nowotwory. Dlatego warto czytać etykiety i w miarę możliwości unikać tegoż "cuda".
- 1 średni banan
- 1 duże jajko
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarniki nastawiamy na 200C. Banana miksujemy blenderem na gładką papkę. Dodajemy jajko i cukier, miksujemy wszystko, aż podwoi objętość. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką, by wszystko dobrze się połączyło. Zwilżonymi dłońmi formujemy ciacha podobnej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Studzimy i jemy. Przygotowanie + plus pieczenia trwa 20 minut. Naprawdę warto:) Takie ciacho można zabrać np. do pracy lub podarować komuś w prezencie.
Smacznego!
Smacznego!
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz