Strony

czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z pieczonych buraków z serem feta

Burak gości na naszym stole głównie, jako dodatek do obiadu lub w postaci zup( barszczyk, botwinka). Szczerze - nie przepadam za innymi odsłonami tego warzywa. Mimo to postanowiłam dać szansę panu burakowi:) Gorzkawa sałata, słony ser, coś chrupiącego, ziołowy dressing i oczywiście słodkawy pieczony burak, to klasyczne połączenie. Wyszło naprawdę smacznie. Sałatka z pewnością zagości na stałe w naszym menu:)



Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże liście sałaty lodowej
  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 70 g sera typu feta light
Dressing:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki czubrycy  zielonej
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól , świeżo mielony czarny pieprz


Buraki owijamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200C (warto zrobić to dzień wcześniej).

  Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach.
Wystudzone i obrane buraki kroimy na plastry, układamy na sałacie. Posypujemy całości pokruszonym serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika.

W małym słoiczku mieszamy sok z cytryną z odrobiną soli. Dodajemy olej, czubryce, miód i świeżo mielony pieprz. Zakręcamy słoik, energicznie wstrząsamy, by wszytko dobrze się połączyło. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Podajemy od razu.

Smacznego!




(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz