Burak gości na naszym stole głównie, jako dodatek do obiadu lub w postaci zup( barszczyk, botwinka). Szczerze - nie przepadam za innymi odsłonami tego warzywa. Mimo to postanowiłam dać szansę panu burakowi:) Gorzkawa sałata, słony ser, coś chrupiącego, ziołowy dressing i oczywiście słodkawy pieczony burak, to klasyczne połączenie. Wyszło naprawdę smacznie. Sałatka z pewnością zagości na stałe w naszym menu:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże liście sałaty lodowej
- 2 średnie buraki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 70 g sera typu feta light
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki czubrycy zielonej
- 1/4 łyżeczki miodu
- sól , świeżo mielony czarny pieprz
Buraki owijamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200C (warto zrobić to dzień wcześniej).
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach.
Wystudzone i obrane buraki kroimy na plastry, układamy na sałacie. Posypujemy całości pokruszonym serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika.
W małym słoiczku mieszamy sok z cytryną z odrobiną soli. Dodajemy olej, czubryce, miód i świeżo mielony pieprz. Zakręcamy słoik, energicznie wstrząsamy, by wszytko dobrze się połączyło. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Podajemy od razu.
Smacznego!
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach.
Wystudzone i obrane buraki kroimy na plastry, układamy na sałacie. Posypujemy całości pokruszonym serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika.
W małym słoiczku mieszamy sok z cytryną z odrobiną soli. Dodajemy olej, czubryce, miód i świeżo mielony pieprz. Zakręcamy słoik, energicznie wstrząsamy, by wszytko dobrze się połączyło. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Podajemy od razu.
Smacznego!
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz