Można pomyśleć, iż mam małą obsesję, jeśli chodzi o burgery. Coś w tym jest, do tego jest to obsesja pogłębiająca się. Na szczęście zaowocowała nowym przepisem. Wspomniany przepis podbił kubki smakowe mojego brata. Stworzenie kochane, aczkolwiek wybredne troszkę:) Dlatego z okazji kolejnego deszczowego weekendu, postanowiliśmy ugotować coś w gronie rodzinnym. Zaszaleliśmy, jako dodatek do burgerów zrobiliśmy pieczone ziemniaczki. Wyszło smacznie:)
Składniki na 6 porcji:
- 2 puszki czerwonej fasolki
- pół średniej cukinii
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mielonego lnu
- pół łyżeczki czubrycy zielonej
- pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Dodatki: bułki grahamki, świeży szpinak, pomidor, ogórek kwaszony, cebula czerwona, kiełki brokuła, keczup, sos jogurtowo - cytrynowy.
Fasolkę płuczemy pod zimną wodą, by usunąć zalewę i nadmiar soli. Miksujemy blenderem ręcznym, tak aby pozostały widoczne kawałki. Można użyć widelca. Cukinię wraz ze skórką ścieramy na średnich oczkach, odsączamy z nadmiary wody. Do masy dodajemy przyprawy, otręby, mielony len. Mieszamy dokładnie, najlepiej rękoma:) Zwilżonymi dłońmi formujemy burgery podobnej wielkości. Delikatnie obtaczamy w płatkach owsianych. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220C. Schłodzone burgery smarujemy delikatnie z obu stron, pędzelkiem zanurzonym w oleju . Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
Upieczone burgery delikatnie układamy na talerzu. Pozostawiamy, by troszkę przestygły.
Składamy burgera.
Dziś na wypasie, czyli dodatkowo pieczone ziemniaczki i surówka z kwaszonej kapusty, która kontrastuje ze słodyczą ziemniaczków. Smacznego...
Nastawiamy piekarnik na 220C. Schłodzone burgery smarujemy delikatnie z obu stron, pędzelkiem zanurzonym w oleju . Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
Upieczone burgery delikatnie układamy na talerzu. Pozostawiamy, by troszkę przestygły.
Składamy burgera.
Dziś na wypasie, czyli dodatkowo pieczone ziemniaczki i surówka z kwaszonej kapusty, która kontrastuje ze słodyczą ziemniaczków. Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz