Strony

wtorek, 25 czerwca 2013

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Można nadziać je prawie wszystkim. Poniższy przepis, jest jednym z ulubionych, w naszym domu. Pierogi przez wielu uważane są za tuczące. Ważny, jak zawsze jest sposób przyrządzenia i dodatki. Warto zrezygnować z podsmażania i tłustego okraszania. Zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą, nie ujmie co prawda daniu kalorii, ale na pewno wzrośnie jego wartości odżywcza. Polecam:)



Składniki na około 26 dużych pierogów.

Farsz:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 500g chudego twarogu
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli


Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy. Smażymy około 5 minut. Ważne, by ze szpinaku odparowałam cała woda. Ciepły szpinak dodajemy do twarogu. Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem. Próbujemy i ewentualnie doprawiam. Odstawiamy do wystudzenia.
 Na blat przesiewamy mąkę, solimy. Pośrodku robimy zagłębianie, do którego wbijamy jajko, dolewamy olej i wodę. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
Ciasto rozwałkujemy na posypanym mąką blacie, wykrawamy krążki. Każdy krążek dodatkowo rozwałkujemy, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy partiami, wrzucając do osolonej wody z dodatkiem oleju. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy około 4 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulą i ulubioną surówką.
 Smacznego...






(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz