Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Można nadziać je prawie wszystkim. Poniższy przepis, jest jednym z ulubionych, w naszym domu. Pierogi przez wielu uważane są za tuczące. Ważny, jak zawsze jest sposób przyrządzenia i dodatki. Warto zrezygnować z podsmażania i tłustego okraszania. Zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą, nie ujmie co prawda daniu kalorii, ale na pewno wzrośnie jego wartości odżywcza. Polecam:)
Składniki na około 26 dużych pierogów.
Farsz:
- 450g mrożonego szpinaku
- 500g chudego twarogu
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka czubrycy zielonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy. Smażymy około 5 minut. Ważne, by ze szpinaku odparowałam cała woda. Ciepły szpinak dodajemy do twarogu. Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem. Próbujemy i ewentualnie doprawiam. Odstawiamy do wystudzenia.
Na blat przesiewamy mąkę, solimy. Pośrodku robimy zagłębianie, do którego wbijamy jajko, dolewamy olej i wodę. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
Ciasto rozwałkujemy na posypanym mąką blacie, wykrawamy krążki. Każdy krążek dodatkowo rozwałkujemy, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy partiami, wrzucając do osolonej wody z dodatkiem oleju. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy około 4 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulą i ulubioną surówką.
Smacznego...
Na blat przesiewamy mąkę, solimy. Pośrodku robimy zagłębianie, do którego wbijamy jajko, dolewamy olej i wodę. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
Ciasto rozwałkujemy na posypanym mąką blacie, wykrawamy krążki. Każdy krążek dodatkowo rozwałkujemy, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy partiami, wrzucając do osolonej wody z dodatkiem oleju. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy około 4 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulą i ulubioną surówką.
Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz