Strony

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pieczone ziemniaczki

Aromatyczne, delikatnie pikantne. Z wierzchu chrupiące, w środku kremowe. Dobra zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek. Polecam:)





Składniki na 3-4 porcje.
  • ok. 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli


Nastawiamy piekarnik na 220C. Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Dodajemy olej i przeprawy. Mieszamy dokładnie, najlepiej dłońmi, by przyprawy dobrze pokryły ziemniaki. Układamy ziemniaki na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut. Smacznego...




(przepis własny)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz