Aromatyczne, delikatnie pikantne. Z wierzchu chrupiące, w środku kremowe. Dobra zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek. Polecam:)
Składniki na 3-4 porcje.
- ok. 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
Nastawiamy piekarnik na 220C. Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Dodajemy olej i przeprawy. Mieszamy dokładnie, najlepiej dłońmi, by przyprawy dobrze pokryły ziemniaki. Układamy ziemniaki na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut. Smacznego...
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz