Strony

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sojowy "HOT DOG" z wiosenną surówką

Dla mnie najlepszy fast food to ten, który zrobię samodzielnie w domu. Pewnie dlatego, iż nie mam zbyt pozytywnych doświadczeń w spożywaniu na mieście tego typu jedzenia. Poniższy przepis jest szybki, smaczny i do tego mam pewność, co jem:) 




Składniki na 2 porcje:
  • 2 parówki sojowe
  • 2 podłużne bułki
  • musztarda, keczup

Surówka wiosenna.
  • 2 duże rzodkiewki
  • 2 łyżki kiełków brokuła
  • 2 średnie ogórki kwaszone
  • pół średniej marchewki
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej( biała część)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Rzodkiewki, marchew i ogórki ścieramy na średnich oczkach tarki jarzynowej. Dodajemy kiełki i drobno pokrojoną kapustę pekińską. Polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
 Parówki gotujemy kilka minut. Bułki podgrzewamy chwilę w mikrofali, na parze lub w piekarniki, jak nam wygodniej.  Ciepłą bułkę smarujemy w środku musztardą, dokładamy trochę surówki. Na wierzch kładziemy parówkę i przykrywamy ją surówką. Całość można polać keczupem.
Smacznego...




(przepis własny)

4 komentarze:

  1. Jakich parówek użyłaś - polsoi czy orico?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki bardzo za odpowiedź. Zrobiłam z wędzonymi polsoi - wyszły pysznie :)

    OdpowiedzUsuń