Pyszota - kremowy, dyniowy z nutką cynamonu i pomarańczy.
Cóż, tylko piec dynię i kręcić takie koktajle ;)
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 3/4 szkl. puree z pieczonej dyni* (polecam hokkaido)
- 1 średniej wielkości banan
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 1 szkl**. mleka kokosowego lub krowiego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Do podania: bita śmietana, cynamon
Wszystkie składniki miksujemy (blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) przez 1 - 2 minuty, na gładki koktajl.
Przelewamy do szklanek. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany i szczyptą cynamonu.
Smacznego!
(według przepisu ze strony "Kwestia Smaku")
*Przygotowanie puree
Dynie myjemy, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy miąższ i nasiona.
Układamy skórką do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiowa.
Pieczemy w temp. 190C około 40 minut. Studzimy.
Miąższ oddzielamy od skórki, za pomocą noża lub łyżki .Miksujemy na gładkie puree. Odmierzamy 3/4 szklanki puree.
** 1 szklanka = 250 ml.
uwielbiam dynię! to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńMmm... robiłam koktajl z dyni i banana ale ten brzmi jeszcze smaczniej...
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno! Dziękuję :)