Strony

sobota, 18 października 2014

Koktajl dyniowo - korzenny

Pyszota - kremowy, dyniowy z nutką cynamonu i pomarańczy. 
Cóż, tylko piec dynię i kręcić takie koktajle ;)



Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 3/4 szkl. puree z pieczonej dyni* (polecam hokkaido)
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 szkl**. mleka kokosowego lub krowiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do podania: bita śmietana, cynamon


Wszystkie składniki miksujemy (blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) przez 1 - 2 minuty, na gładki koktajl.

Przelewamy do szklanek. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany i szczyptą cynamonu.

Smacznego!



(według przepisu ze strony "Kwestia Smaku")




*Przygotowanie puree
Dynie myjemy, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy miąższ i nasiona.
Układamy skórką do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiowa.
Pieczemy w temp. 190C około 40 minut. Studzimy.
Miąższ oddzielamy od skórki, za pomocą noża lub łyżki .Miksujemy na gładkie puree. Odmierzamy 3/4 szklanki puree. 


** 1 szklanka = 250 ml.

2 komentarze:

  1. uwielbiam dynię! to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... robiłam koktajl z dyni i banana ale ten brzmi jeszcze smaczniej...
    Wypróbuję na pewno! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń