Strony

środa, 8 października 2014

Sałatka z brokułami z sosem Cezara

Dziś zielono Nam, czyli sałatka z brokuła i sałaty rzymskiej. Do tego jajko, słodka kukurydza i chrupiący słonecznik.
 Uzupełnieniem sałatki jest kremowy sos, z wyczuwalną nutą miodu, musztardy i czosnku. Propozycja świetna na kolacje lub lekki obiad :)




Składniki na 2 - 4 porcje:
  • 1/2 brokuła (250g)
  • 4 jajka
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki pestek słonecznika (podprażonych na suchej patelni)
 Sos:
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy, u mnie rosyjska
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


 Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą.

Jajka wkładamy do lekko gotującej się wody. Gotujemy 7 - 8 minut. Studzimy. Obieramy ze skorupek.

Sałatę myjemy, osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na dużym talerzu (sałatkę można podać na oddzielnych talerzach lub w salaterce).

Na sałacie układamy różyczki brokuła, jajka pokrojone w ćwiartki. Posypujemy kukurydzą odsączoną z zalewy i podprażonymi pestkami słonecznika.

Składniki sosu miksujemy blender. Polewamy przygotowaną sałatkę, tuż przed podaniem.

Smacznego!



(przepis ze strony "Kwestia Smaku", z moimi małymi zmianami) 

1 komentarz: