Dziś zielono Nam, czyli sałatka z brokuła i sałaty rzymskiej. Do tego jajko, słodka kukurydza i chrupiący słonecznik.
Uzupełnieniem sałatki jest kremowy sos, z wyczuwalną nutą miodu, musztardy i czosnku. Propozycja świetna na kolacje lub lekki obiad :)
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 1/2 brokuła (250g)
- 4 jajka
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki pestek słonecznika (podprażonych na suchej patelni)
Sos:
- 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy, u mnie rosyjska
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą.
Jajka wkładamy do lekko gotującej się wody. Gotujemy 7 - 8 minut. Studzimy. Obieramy ze skorupek.
Sałatę myjemy, osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na dużym talerzu (sałatkę można podać na oddzielnych talerzach lub w salaterce).
Na sałacie układamy różyczki brokuła, jajka pokrojone w ćwiartki. Posypujemy kukurydzą odsączoną z zalewy i podprażonymi pestkami słonecznika.
Składniki sosu miksujemy blender. Polewamy przygotowaną sałatkę, tuż przed podaniem.
Smacznego!
(przepis ze strony "Kwestia Smaku", z moimi małymi zmianami)
Super pomysł !! :)
OdpowiedzUsuń