Strony

środa, 22 października 2014

Placki serowo - dyniowe z rodzynkami (bezglutenowe)

Placki, placuszki - często robimy i często jadamy :) 
 Połączenie dyni, cytrusów, imbiru i cynamonu jest bardzo przyjemne.
Do placuszków dobrze pasuje konfitura pomarańczowa lub morelowa oraz łyżka gęstego jogurtu naturalnego :)



Składniki na 2 - 4 porcje:
  • około 250 g surowej dyni, bez skórki i nasion (użyłam hokkaido)
  •  1/2  łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu/zwykłego cukru
  • 4 czubate łyżki śmietankowego serka trzykrotnie mielonego
  •  4 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka (L), oddzielnie żółtka i białka
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny lub pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka oleju


Dynię ścieramy na tarce (średnie oczka). Podsmażamy na maśle z dodatkiem tartego imbiru, aż będzie miękka, studzimy.

Do serka dodajemy, przestudzoną dynię, cukier/ksylitol, żółtka, rodzynki, skórkę z cytryny/pomarańczy i cynamon. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę ryżową, ponownie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajemy do masy (w 2 częściach), mieszamy delikatnie.

Patelnię smarujemy olejem, za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Na rozgrzaną patelnie, kładziemy porcje ciasta (około 1,5  łyżki stołowej), delikatnie rozpłaszczamy na powierzchni patelni. Przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



(według przepisu ze strony "Kwestia Smaku", z moimi małymi zmianami)

3 komentarze: