A myślałam, że nie będzie w tym sezonie więcej przepisów z dynią :)
Na szarugę za oknem, najlepsza miseczka kremowej i aromatycznej zupy.
Trochę słońca na talerzu :)
Dynia hokkaido jest chyba jedną ze smaczniejszych odmian. Świetnie nadaje się do zup i ciast. Ma w sobie mało wody, jest bardzo słodka w smaku. Znaczącym atutem jest jej intensywnie pomarańczowy kolor. Takie dynie mają więcej właściwości odżywczych. Między innymi, dużo β-karotenu.
Dynia hokkaido jest chyba jedną ze smaczniejszych odmian. Świetnie nadaje się do zup i ciast. Ma w sobie mało wody, jest bardzo słodka w smaku. Znaczącym atutem jest jej intensywnie pomarańczowy kolor. Takie dynie mają więcej właściwości odżywczych. Między innymi, dużo β-karotenu.
Składniki na 2 - 4 porcje:
- dynia o wadze około 1 kg (użyłam hokkaido)
- 1 szkl*. mleka kokosowego (użyłam domowego z tego przepisu)
- 1 szkl. wody lub wywaru z warzyw
- 1 szkl. przecieru pomidorowego, passaty
- 1 cebula szalotka
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- mielone chilli, ilość według uznania
- odrobina białego pieprzu, sól
Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy miąższ i pestki. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Szalotkę i czosnek obieramy, kroimy w plastry.
W garnku lekko rozgrzewamy olej. Wrzucamy szalotkę i czosnek, podsmażamy około 2 minuty. Następnie wrzucamy dynię, podsmażamy chwilę. Dodajemy mleko kokosowe, wodę/wywar, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy, gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Smacznego!
(przepis własny)
* 1 szkl. = 250 ml
Cudownie kremowa ta zupa... Musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń