Strony

środa, 24 lipca 2013

Makaron pełnoziarnisty z sosem jagodowym

Jagodowy zawrót głowy:)




Składniki na 2 - 4 porcje.
  • 25 dag makaronu pełnoziarnistego
  • 2 szklanki czarnych jagód lub borówek
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 


Jagody płuczemy pod zimną wodą. 1, 5 szklanki wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Po kilku minutach jagody powinny puścić sporo soku, gdy tak się stanie dodajemy łyżkę masła. Mieszamy, gdy masło się rozpuści wyłączamy gaz. Dodajemy jogurt i resztę jagód, mieszamy. Ciepły sos przelewamy do ugotowanego al dente makaronu, mieszamy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego...




(przepis własny)



Piosenka z filmu "My Blueberry Nights". 
Całkiem przyjemny film i piosenka. Punkt wspólny -  jagody:)  



Kwaśnie, no właśnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz