Strony

poniedziałek, 28 lipca 2014

Lekki sernik straciatella z sosem wiśniowym

Serniki, serniczki i inne cudeńka, to jest to, co latem lubię najbardziej :)
Bogactwo owoców sezonowych, mocno pobudza fantazję, do tworzenia nowych połączeń  smakowych :) 
Dziś klasyczne połączenie gorzkiej czekolady z rubinowymi wiśniami, które swoją drogą, tego lata są wyjątkowo słodkie! 
Polecam :)




Składniki: 
  • 700g twarogu trzykrotnie mielonego 4% (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl*. mleka
  • biszkopty okrągłe
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70% (posiekanej)
  • 1czubata łyżeczka agaru
  • 3 - 4 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru 
 Sos wiśniowy:
  • 25dag wydrylowanych wiśni
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 - 2 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru np. brązowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 szkl. zimnej wody + 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Tortownicę o śr. 21 cm, owijamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty.
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy agar, mieszamy trzepaczką. Pozostawiamy na 10 minut. 
Następnie podgrzewamy na mały ogniu, mieszając (najlepiej trzepaczką) przez 8 - 10 minut. Pod koniec, dodajemy ksylitol (lub cukier). Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ksylitol się rozpuści. Partiami dodajemy twaróg, energicznie mieszamy (trzepaczką).  Masę odstawiamy na 2 minut, następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
Całość powoli przekładamy, na wcześniej przygotowany spód z biszkoptów.
Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny**.

Przygotowujemy sos wiśniowy.
 Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondelka, wlewamy wodę. Dodajemy ksylitol/cukier i mielony imbir. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 2 minut.
Skrobię ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą. Wlewamy do wiśni, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Przechowuje w lodówce. Sos, najlepiej smakuje następnego dnia.

Sernik przechowujemy w lodówce, do 3 dni.
Gotowy sernik, kroimy na porcje. Podajemy z dobrze schłodzonym sosem wiśniowym i kawałkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!



(przepis własny)




* 1 szklanka = 250ml.
** Sernik warto przygotować dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem. Wówczas biszkopty lekko zmiękno, dzięki temu ciasto będzie łatwiej kroić.



 Lekkie desery bez piekarnika vol 2

8 komentarzy:

  1. tak pysznie wygląda, że mam od razu ochotę sięgnąć po kawałek! nie mógł nie smakować genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie przyznam, że był pyszny :d Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pozwolę sobie zweganizować przepis, bo wygląda cudnie!!! :) (jak tylko dorwę tofu za bezcen w mojej Biedrze)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Ostatnio również, zaopatruję się w super tanie tofu z Biedronki :) Niestety z tego, co się orientuję, będzie dostępne tylko do 30 - tego lipca :( A już myślałam, że tak zostanie na stałe.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Szkoda, że robią takie akcję tylko czasowo. Tak samo było z hummusem - a był naprawdę dobry (i nie "piekł" w gardle jak większość kupnych) :(
      W takim razie wybiorę się dziś na łowy i będę działać (szczególnie, że mam ogromną ochotę na ciasto, a mój piekarnik postanowił paść :()
      Miłego dnia!

      Usuń
    3. U mnie dziś w Biedronce już nie było tofu. Szkoda straszna, ale co zrobić. Powodzenia w poszukiwaniach :)

      Usuń