Świetna sałatka, z mnóstwem warzyw. Kolorowa, lekko słodka. Doskonała do obiadu, burgerów :)
Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie, takiej sałatki. Jest nieporównywalnie smaczniejsza od swoich sklepowych odpowiedników. A satysfakcja - bezcenna :)
Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie, takiej sałatki. Jest nieporównywalnie smaczniejsza od swoich sklepowych odpowiedników. A satysfakcja - bezcenna :)
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg białej kapusty
- 10 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. octu 10%
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Paprykę i kapustę w cienkie paski. Ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy) kroimy w plasterki. Marchew obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy ocet, olej. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy. Odstawiamy na 3 - 5 godzin, od czasu do czasu mieszamy (sałatka puści sporo soku).
Sałatkę lekko odciskamy z zalewy, przekładamy (zostawiamy 2 - 3 cm od górnej krawędzi słoika) do wysterylizowanych słoików (dość ciasno). Pasteryzujemy "na mokro" około 20 minut.
Smacznego!
(według przepisu z bloga "limonkowy"
z moimi małymi zmianami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz