Strony

poniedziałek, 8 września 2014

Colesław

Z białą kapustą, marchewką i czerwoną cebulą. Bardzo smaczna surówka. Kremowa, chrupka i lekko pikantna. Świetna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla :-)




Składniki:
  • 500 g białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 - 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obraną marchew, ścieramy na tarce (duże/średnie oczka). Łączymy warzywa w dużej misce. Dodajemy jogurt, majonez, musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 30 - 60 minut do lodówki.

Smacznego!




(Inspirowałam się przepisem  z książki "Dieta z Indeksem Glikemicznym" 
O. Lauritzson i U. Davidsson
Wydawnictwo REA s.j., Warszawa 2008)

2 komentarze: