Z białą kapustą, marchewką i czerwoną cebulą. Bardzo smaczna surówka. Kremowa, chrupka i lekko pikantna. Świetna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla :-)
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 - 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obraną marchew, ścieramy na tarce (duże/średnie oczka). Łączymy warzywa w dużej misce. Dodajemy jogurt, majonez, musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 30 - 60 minut do lodówki.
Smacznego!
(Inspirowałam się przepisem z książki "Dieta z Indeksem Glikemicznym"
O. Lauritzson i U. Davidsson
Wydawnictwo REA s.j., Warszawa 2008)
Dokładnie taka jaką lubię :) Przepyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też lubię :) Pozdrawiam!
Usuń