Dziś pyszne placuszki jaglane (bezglutenowe) z puree z pieczonej dyni i serka Almette. Podawane z pieczonymi śliwkami.
Placuszki są delikatne i mają piękny kolor. Idealne na jesienne śniadanie lub deser:)
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 (125 ml) szkl. puree z pieczonej dyni hokkaido
- 1/2 szkl. mąki jaglanej
- 2 jajka
- 150g serka Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem
- 250g śliwek węgierek
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- miód do podania
Puree z dyni.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki.
Usuwamy miąższ i nasiona. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w 190C, przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Upieczoną dynię, wyjmujemy z piekarnika (ostrożnie!), studzimy. Miąższ
oddzielamy od skórki za pomocą noża lub łyżki. Blendujemy na gładkie
puree. Odmierzamy 125 ml (pół szklanki).
Pieczone śliwki.
Śliwki węgierki myjemy, usuwamy pestki. Układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy wraz z dynią, przez 25 minut.
Upieczone śliwki wyjmujemy z piekarnika,studzimy.
Placuszki.
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy (trzepaczką) puree z dyni, pół opakowania (75g) serka almette, żółtka i cynamon. Dodajemy mąkę jaglaną, mieszamy do połączenia składników.
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do masy (na 2 razy), delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym (przed kolejną porcją ciasta, najlepiej przetrzeć patelnie wspomnianym ręcznikiem papierowym). Nakładamy
porcje ciasta wielkości łyżki stołowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Rumienimy z obu stron.
Podajemy z pozostały serkiem Almette friut i pieczonymi śliwkami i/lub odrobiną miodu.
Smacznego!
genialne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńCóż za miłe słowa :) Dziękuję :)
Usuń