Bardzo lubimy pierogi z kapustą i grzybami. Kiedyś postanowiłam wzbogacić je delikatnie składnikiem białkowym. Soczewica świetnie się sprawdziła. Farsz można wykorzystać również do krokietów lub pasztecików. Polecam :-)
Składniki:
Ciasto (lub tutaj):
- 3 szklanki* mąki poznańskiej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 80 dag kapusty kiszonej
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 3 szklanki suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1,5 łyżki czybrycy zielonej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- woda do gotowania pierogów
- 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Grzybki zalewamy wrzątkiem.
Odstawiamy do czasu, aż będą miękkie.
Posiekaną cebulę i kapustę kiszoną podsmażamy na oleju, jakieś 10 - 15 minut. Grzybki odsączamy z wody. Połowę drobną siekamy i dodajemy do kapusty kiszonej.
Soczewicę zalewamy płynem z moczenia grzybów. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Dolewamy wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Soczewicę gotujemy do miękkości. Ugotowaną, odcedzamy z nadmiaru wody.
Połowę miksujemy z pozostałymi grzybami. Dodajemy do kapusty z resztą soczewicy. Doprawiamy czybrycą, pieprzem i delikatnie solą. Mieszamy dokładnie. Studzimy. Farsz warto przygotować dzień wcześniej.
Odstawiamy do czasu, aż będą miękkie.
Posiekaną cebulę i kapustę kiszoną podsmażamy na oleju, jakieś 10 - 15 minut. Grzybki odsączamy z wody. Połowę drobną siekamy i dodajemy do kapusty kiszonej.
Soczewicę zalewamy płynem z moczenia grzybów. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Dolewamy wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Soczewicę gotujemy do miękkości. Ugotowaną, odcedzamy z nadmiaru wody.
Połowę miksujemy z pozostałymi grzybami. Dodajemy do kapusty z resztą soczewicy. Doprawiamy czybrycą, pieprzem i delikatnie solą. Mieszamy dokładnie. Studzimy. Farsz warto przygotować dzień wcześniej.
Z mąki, wody, oleju i soli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i odkładamy na 20 minut.
Gotowe ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą cześć rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Lepimy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, przez 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i ulubioną surówką.
Smacznego!
Gotowe ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą cześć rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Lepimy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, przez 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i ulubioną surówką.
Smacznego!
choć wczoraj przygotowałam całą masę pierogów, to narobiłaś mi ochoty na kolejne. Na pewno wypróbuję. brzmią pysznie!
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam farszu z soczewicą, a czybrycy to chyba nawet nie jadłam, aż pogooglem co to ;) i piekną masz falbankę, ja umiem tylko coś w stylu http://www.pinterest.com/pin/387731849143612979/ a Twoja taka zaciskana, ładna :) sprobuję pokombinowac z soczewicą, wg Twojego pomysłu :) pozdrawiam! AniaT.
OdpowiedzUsuńJa, uwielbiam soczewicę :) Czubryca jest świetna, do różnych farszy i pasztetów. Można ją oczywiście pominąć w przepisie.
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny :) Również pozdrawiam!