Świetny przepis na wykorzystanie grzybów ( u mnie podgrzybki i boczniaki). Coś dla fanów pizzy w nietypowym wydaniu. Cudowny aromat czosnku, ziół i grzybów. Przepis (poza kilkoma zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Wegetariańska" Jenny Stacey. Polecam :-)
Składniki:
Zaczyn:
- 50g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 2 średnie pomidory
- 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- odrobina cukru
Dodatki:
- 35 dag grzybów (podgrzybki, pieczarki, boczniaki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 75 g sera mozzarella tartego
Do drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki), dodajemy olej i dokładnie miksujemy. Następnie dorzucamy koncentrat. Całość odparowujemy na średnim ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, odrobiną cukru, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła oraz gotowy rozczyn. Mieszamy wszystko. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto, które powinno być lekko wilgotne (jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę mąki). Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy kilka minut. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 25 minut.
Na delikatnie rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Z wyrośniętego ciasta formujemy dłońmi okrągły placek, o średnicy około 30 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy delikatnie 1 łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy na 10 minut, by podrosło.
Na gotowym spodzie, rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie rozkładamy równomiernie grzyby z czosnkiem. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Pizze pieczemy 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190C. Gotową pizzę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ekstra. Strasznie mam ochotę na taką pizzę.
OdpowiedzUsuńWow, wygląda świetnie :)!
OdpowiedzUsuńP.S.
Pozwolisz, że wykorzystam Twój przepis i jedno zdjęcie na post o makaronie żytnim? Oczywiście wklejam źródło .
Dzięki za komentarz :-)
UsuńJasne, pozwalam. Proszę tylko o podanie źródła. Pozdrawiam :-)