Od jakiegoś czasu Rafał, męczył mnie o zupę z dyni. Jakoś schodziło mi z jej zakupem, więc sam ją kupił. Nie miałam już wymówki. Dobrze się stało, ponieważ zupa była pyszna. Bardzo gładka, lekko słodka i ostra jednocześnie. Soczewica sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Jest również dobrym źródłem białka.
Jako dodatki, świetne będą pestki dyni i kiełki cebuli - moje nowe odkrycie. Świetnie wyglądają i smakują :)
Składniki na 4 porcje:
- miąższ z dyni (waga około 1 kg)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr wody lub delikatnego bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/4 cytryny
- sól
Na lekko rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany imbir i chilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy kilka minut. Dolewamy wodę lub bulion. Doprawiamy mielonym imbirem, pieprzem ziołowym i solą. Gotujemy do czasu, aż dynia będzie lekko miękka. Następnie dodajemy wypłukaną czerwoną soczewicę. Gotuje do momentu, gdy soczewica się rozpadnie. Całości miksujemy na gładki krem. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Smacznego!
(przepis własny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz